13 Ιουν 2009

Σουφλί



Χθες το απόγευμα με τη ζέστη, οδήγησα μέχρι το Σουφλί. Όταν έφτασα βράδιαζε. Πάρκαρα κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή που βρίσκεται παράλληλα με τα σπίτια. Ποιο δίπλα ένα μπαρ μες τις καλαμιές άναβε τα πορτοκαλί φώτα του, ακούστηκαν κοριτσίστικα γέλια, οι σερβιτόρες έπιαναν δουλειά. Στο βάθος, μόλις που διέκρινες την πόλη, τούβλινα κτήρια, εγκαταλελειμμένα, γεμάτα από φαντάσματα των αρχών του εικοστού αιώνα. Κάποτε εδώ, τον καιρό που άνθιζαν οι βιοτεχνίες μεταξιού, υπήρχε αστική ζωή με πιάνα και γαλλικά. Κυρίες με λευκά φορέματα έβγαιναν τα βράδια του καλοκαιριού να κάνουν τη βόλτα τους δίπλα στο ποτάμι. Τώρα, φαντάροι εννιά μηνών με ipod στ' αυτιά μασουλάν σάντουιτς με σουτζουκάκι ενώ τα κουνούπια επιδίδονται σε αεροπλανικά κόλπα.
Σουφλί,σαν μυστήρια πόλη του φαρ ουέστ καθώς πέφτει η νύχτα. Μόνο που εδώ είναι Ανατολή. Η πόλη πριν το τέλος. Είναι περίεργο αλλά εδώ η Γεωγραφία επηρεάζει ψυχισμούς, υποβάλλει συμπεριφορές. Εδώ ο Τούρκος δεν είναι θεωρητικό σχήμα, ούτε πολιτική, εδώ ο Τούρκος είναι ο ζεστός αέρας και τα ξερά στάχυα που έρχονται από το διπλανό χωράφι, είναι ο μουεζίνης που ακούγεται πίσω απ' το ποτάμι, είναι η εκκωφαντική σιωπή που καλλιεργούν εδώ και χρόνια όλοι, εδώ στο Σουφλί.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

είναι περίεργα τα vibes εκει πάνω!!

raz είπε...

υπάρχει πολύ υλικό, μέχρι που σκεφτόμουν να φτιάξω μπλογκ ειδικά για τον Έβρο. Πότε πέρασες απο κεί;

Unknown είπε...

Alexandroupolh emeina gia liges wres ...Kuriws me treno thn diesxhsa thn 8rakh. Alla vlepeis diafores persones mesa sta trena kai parathreis diafora pragmata... Allos kosmos!!!!

raz είπε...

Τώρα που δεν έχω και πολλές δουλειές, παίρνω τ' αμάξι και ταξιδεύω προς διάφορες κατευθύνσεις, ελπίζω να βγάλει κάπου αυτό, αλλά κι' αν δεν βγάλει δεν πειράζει ;)

αρχείο

www.slowfood.com

επισκεπτεσ:

count website traffic

Αναγνώστες